Reklama
 
Blog | Pavel Klusák

Dělat co nejlíp to, co se nemá

Třicet krátkých filmů o Yoshihidem Otomovi: kino Světozor, čtvrtek 17. května, 20.30, děje v rámci cyklu Audiovisual. Turntablism, noise, free, avant-DJing, ambient upside down. Srdečně zveme.

Yoshihide Otomo platí za kmotra japonské postmoderní avantgardy. Náš večer představí jakýsi filmový lexikon jeho poetik a eruptivních technik. Cyklus Multiple Otomo je totiž souborem třiceti filmových miniatur, které v reálných i manipulovaných obrazech ukazují, že Yoshihide Otomo provádí s gramofony a vinyly to, o čem jste byli vždy přesvědčeni, že je zakázáno dělat. Ve Vinyls rozjíždí extrémní scratching a skrze běžnou nahrávku ničí naše představy o tom, co je hudba. V Plucks hraje na gramofon bez desek a na gumové smyčky hraje i houslovým smyčcem. Frets ho představují jako kytaristu a klasika noisu, jsou tu však i téměř taneční nebo zenově jemné mikrofilmy. Sledovat Otoma znamená dívat se stejnou měrou na performanci jako na vědecký průzkum nebo radikální magický akt. Poslední, třicátý mikrofilm má název Gramofonový hřbitov a přehlíží krajinu po bitvě, tedy po Otomovu sólovém koncertě.
Autory kontrastně různých filmů (stroboskopický střih, dělené plátno, makrodetaily, vizuální white noise atd.) jsou Masako Tanaka, Michelle Silva a Tim Digulla. Titul Multiple Otomo (CD & DVD) vydal americký Asphodel a u nás ho distribuuje Starcastic.
Reklama